Gostilna LIPAN - riba Lipan
Gostilna-LIPAN - Rečni ribolov

Ribolov v Sloveniji

Slovenija spada med bolj vodnate dežele. Prepletajo jo številne tekoče in stoječe vode, njen pester relief pa krasijo naravna bogastva v obliki vodnih izvirov, slapov, sotesk, številnih naravnih in umetnih jezer. Tekoče vode v Sloveniji delimo na jadransko in donavsko (črnomorsko) porečje. Glavna reka slednjega je Sava, prvega pa Soča s svojimi pritoki. Vrste rib omenjenih porečij se kljub neposredni bližini razlikujeta, vsako pa ima svoje značilne predstavnike. Posebnost jadranskega porečja sta vsekakor soška postrv in soški lipana, medtem med posebnosti rek donavskega porečja uvrščamo pa sulca, potočno postrv in lipana.

Športni ribolov postaja v Sloveniji vedno bolj popularna panoga. Ribiče iz celega sveta privablja več kot 9.000 ha vodnih površin in lepota neokrnjene narave alpskega, predalpskega in kraškega sveta. Zaradi velikih in bogatih vodnih površin ter pestrosti, ki jo ponuja relief naše podalpske dežele se ribiči vedno znova vračajo v Slovenijo. Slovenija je sicer majhna, a zelo slikovita dežela, zato lahko poleg ribolovnega turizma ponudi številne druge možnosti, kar je uvršča med primerne cilje oddiha za vso družino. Ne nazadnje smo Slovenci znani kot prijazen in gostoljuben narod, ki se ponaša s pestro kulinarično ponudbo in izvrstnimi vini.

Populacije rib v slovenskih rekah in jezerih so raznovrstne. V njih živi 77 vrst sladkovodnih vrst rib. Med njimi jih je 33 vrst trajno zaščitenih. Za športni ribolov je zanimivih okoli 20 vrst rib. Običajna naseljenost je med 200 do 400 kilogrami rib na hektar, marsikje tudi več, kar dokazuje dobro gospodarjenje z ribjimi populacijami. Zgornje tokove pretežno naseljujejo soška in potočna postrv in njuni križanci. Srednje tokove naseljujejo pretežno lipani, sulci in podusti, medtem kot je mogoče klena dobiti vsepovsod. Najbolj popularna ribja vrsta stoječih voda je krap. V jezerih in drugih vodnih akumulacijah pa je možno dobiti soma, ščuko in smuča.

Športni ribolov na Poljanski Sori

Poljanska Sora se rodi v eni od neštetih rovtarskih grap in se s svojim številnimi pritoki do Žirov prelevi v lep in dober muharski revir. V vsem svojem 43 km dolgem toku je razmeroma lahko dostopna, s svojimi številnimi okljukami z globokimi tolmuni, pa ponuja enkratne priložnosti in čudovito doživetje ljubiteljem ribolova.

Gledano skozi prizme oči ribičev, Poljanska Sora ne spada med zahtevne reke. Skozi vso sezono spada med klasične lipanske vode. Nekoliko bolj muhaste so postrvi, kar velja zlasti za potočnico. Med tem, ko se Lipan pojavlja šele nad Žirmi, Potočnica domuje že v prvih tolmunih od izvira. Sulec sicer ne dosega rekordnih velikosti, a je njegova populacija razmeroma stabilna. Ob njih je za muharje pomembna še šarenka, ki po navadi rešuje ribolovni dan.

V gostilni Lipan nismo znani zgolj po odličnih ribjih specialitetah, ampak v času ribolovne sezone gostimo športne ribiče iz vse Evrope. Zaradi lepot in neokrnjene narave Poljanske doline ter ne nazadnje bližine reke Poljanska Sora se vedno znova vračajo k nam.

Sodelujemo tudi z
Go Fly Fishing
Ribiško družino Žiri
Ribiško družino Visoko

Pri nas lahko kupite tudiRIBOLOVNE DOVOLILNICE

Dovoljen ulov

 • potočna postrv
 • šarenka
 • lipan
 • klen
 • mrena
 • zlatovčica

Omejitve

  • VRSTA RIBOLOVA
  • muharjenje
  • vijačenje
  • DOVOLJENE VABE
  • umetna muha
  • umetne vabe